Seizoen 2002-2003 " In de Miroir"
Auteur: Roland Delannoy
Streektaal: + Greta Barbry
Regie : Roland Delannoy

Inleiding
Voor het seizoen 2001-2002 heeft Flor Barbry's Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen gekozen voor een herneming. Heel wat toeschouwers en sympathisanten vragen al een tijdje om eens een stuk van vroeger opnieuw op de planken te brengen. Om alllerlei redenen is onze keuze op 'In de Miroir' van huisauteur Roland Delannoy gevallen, in een nog door wijlen Greta Barbry hertaalde versie. Het is alweer twaalf jaar geleden dat het stuk door onze groep op de planken werd gebracht. Drie van de belangrijkste vertolkers van toen zijn ondertussen overleden. Er is in onze groep, zoals u weet, de laatste jaren heel wat nieuw acteursvolk komen opdagen. Het was dus een uitdaging om met die nieuwe groep de succesrijke Miroir aan te pakken.
Met 80% van de cast van het voorbije seizoen, aangevuld met een viertal nieuwe talentrijke acteurs staan we vol ongeduld te trappelen om Dré en Martha, Mong en Marieke, Jing en Geneviève, Dieter Herzengüte, de garde en de gestapo weer tot leven te brengen. Zoals u zich wellicht herinnert is het een volks spel, met zang en dans, een lach en een traan, ontroerend en tegelijk geestig, dat zich afspeelt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Zo, we hopen dat dit alles uitnodigt om nu al verlangend naar onze komst uit te kijken.

Korte inhoud
Een landelijke estaminet in de zomer van '44. De patron, Mong, is niet al te snugger, zijn bazige vrouw Martha zwaait er de scepter. Hun volwassen dochter Genevičve draait moeiteloos alle mannelijke klanten rond haar vinger. Veel stamgasten heeft de kroeg echter niet. De veldwachter komt er vaak over de vloer. Een garde zoals we die kennen: met purperen neus. En sinds enige tijd André Vandaelen, een ziekelijke alcoholist die als knecht op een boerderij werkt. Het is een rare vogel, die soms bijzonder intelligent uit de hoek komt en wellicht een zwaar verleden te torsen heeft, want daar wil hij met geen woord over reppen. Zijn drankzucht maakt het zijn vrouw Marieke in deze moeilijke oorlogsjaren niet gemakkelijk.
Op een zomerse avond strijkt in 'De Miroir' echter een jonge kerel neer, die niet alleen een draaiorgel bespeelt, maar ook wondermooi kan zingen. Jing, die gezien zijn leeftijd, rijp is voor deportatie naar Duitsland, is ondergedoken bij een plaatselijke boer. Hij heeft er genoeg van zijn zondagen op zijn strozak door te brengen en wil volk lokken naar het café door er te zingen en op zijn draaiorgel te spelen. En dan komt toevallig een Duitse luitenant binnen...
Jing blijkt plots een uitstekend toneelspeler te zijn, Genevičve doet haar reputatie alle eer aan en Dré drukt zich verbazend moeiteloos uit in het Duits. Martha ten slotte schuift alle verantwoordelijkheid af op Mong, die niet meer goed weet waar de klepel hangt.
Heel wat spannende en komische elementen dus. Populaire oorlogsmelodieėn omkaderen bovendien dit geestige maar ook ontroerende volkse spel.

Personages

Mobirise Website Builder
Roland Delannoy
als André, vaste klant in de Miroir. Woont nog niet zo lang in de streek. Alcoholist. Is boerenknecht, maar zoals uit het verhaal blijkt was hij in een vroeger leven schoolmeester. Kan nogal agressief uit de hoek komen, maar is een eerlijk en rechtschapen man. Hij wordt ervan verdacht te collaboreren met de Duitsers. De dood zijn zoon Herman, in de eerste oorlogsjaren, heeft hem getekend voor zijn leven. Hij voelt zich schuldig.
Mobirise Website Builder
Frieda Verdru
als Marieke,
De doodbrave echtgenote van André. Braaf maar niet dom. Ze houdt zielsveel van haar man en haar vijf kinderen. Ze spaart het brood uit haar mond om het gezin op de been te houden. Ze wil alles doen om haar man van de drank te houden. Een verstandige, rechtschapen vrouw.
Mobirise Website Builder
Jos Mooren
als Jing, 
Jonge werkweigeraar. Hij leeft ondergedoken bij Boer Clerck. Goede entertainer, begeleidt zichzelf op een draaiorgel, zingt fantastisch, maar vooral: hij weet dat. Hij bruist van de talenten, en steekt die dan ook niet onder stoelen of banken. Hij heeft enorm veel lef, is impulsief, intelligent maar niet geschoold, ambitieus en daardoor ook wat jaloers. Hij beschouwt zichzelf als een 'witte', haat de Duitsers.
Mobirise Website Builder
Rita Callewaert
 als Martha,
 bazin der bazinnen. Dominante vrouw van Mon. Moeder van Geneviève, waarop ze minder vat heeft dan op haar man. Heeft de touwtjes van de Miroir in handen.

.
Mobirise Website Builder
Roger Verstraete
  als Mong,
De volgzame man van Martha. Kruipt voor haar. Niet al te snugger. Hij heeft een gouden hart maar is grenzeloos naïef. Hij is fier op zijn enige dochter.
Mobirise Website Builder
Elle Loobuyck
als Geneviève, 
De speelse dochter van Mon en Martha. Ze is een leuke verschijning die het hart van menig jonge kerel sneller doet kloppen. Zowel Jing als Dieter Herzengüte weet ze in een mum van tijd voor zich te winnen. Een wat eigenzinnig wicht maar gezien de tijdsgeest toch nog onderdanig aan haar ouders, als puntje bij paaltje komt. 
Mobirise Website Builder
Geert Van Robaeys
als Garde, 
Zoals we die kennen: een goedlachse bangerik, met purperen neus. 'ê proatelaere' Weet al het nieuws van het dorp, en vervult dan ook wat graag de functie van plaatselijke krant. Is zelf uiteraard ook nieuwsgierig.
Mobirise Website Builder
Kristof Christiaen
als Dieter Herzengüte, Duits officier. Geen echte Nazi. Vervult zijn plicht. Gedraagt zich correct tegenover het volk. Is meteen verliefd op Geneviève. Intelligente, sterke persoonlijkheid.

Mobirise Website Builder
Jef Leeuwerck
als Gestapo, 
Nog meer Nazi dan Hitler. Niet te vermurwen. Vlaams collaborateur. Een echte
Mobirise Website Builder
Pascale Vandelannoote
als Gestapo figurant
Zwijgende volgelingen van hun 'wachtmeister'.

Mobirise Website Builder
Hans Capoen
als Gestapo figurant
Zwijgende volgelingen van hun 'wachtmeister'.
Mobirise

Beyond the curtain's edge, whispers of creativity converge. A backstage realm unveils mystic transformations—shadows dance, tools transcend, and the ethereal fabricates.